Субота, 27.04.2024, 09:21
Вітаю Вас Гість | RSS

"Класні" посиденьки 

        Сайт вчителя початкових класів                                                                                    Сукманюк Ганни Леонідівни

Головна » 2013 » Лютий » 10 » Зупинити насилля над дітьми – справа професійної гідності!
18:09
Зупинити насилля над дітьми – справа професійної гідності!

Заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Борис Жебровський та Голова правління Всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація працівників дошкільної освіти Ніна Омельяненко підписали спільне звернення до керівників органів управління освітою, керівників та педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів. Відповідний лист-звернення від 05.02.13 № 1/9-74 направлено керівникам органів управління освітою. «В Інтернеті та ЗМІ з’являється інформація про негуманне ставлення до дітей, приниження їхньої гідності і, що найстрашніше, в ранньому та дошкільному віці. Вважаємо це неприпустимим ні з точки зору загальнолюдської моралі, ні з точки зору професійної етики», – йдеться у зверненні. Педагогічні працівники мають дотримуватися педагогічної етики, норм загальнолюдської моралі, поважати гідність дитини та її батьків; забезпечувати емоційний комфорт, захист дитини від будь-яких форм експлуатації та дій, які шкодять її здоров’ю, а також від фізичного та психологічного насильства. Саме ці положення закріплені статтею 30 Закону України «Про дошкільну освіту» та у пункті 37 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 305 (із змінами).

Так, керівники дошкільних навчальних закладів сьогодні мають внести вимоги щодо дотримання професійної етики до Правил внутрішнього розпорядку, виконання яких є обов’язковим для кожного працівника. Необхідно розробити додатки, до яких включити етичні норми діяльності, моральні принципи та правила професійної поведінки і передбачити відповідальність працівників.

«При цьому, керівники закладів мають зробити все, щоб попередити порушення правил професійної етики», – наголошують Борис Жебровський та Ніна Омельяненко. – «Органам управління освітою слід посилити персональну відповідальність керівників дошкільних навчальних закладів за дотриманням працівниками професійної етики і негайно приймати рішення щодо звільнення осіб, що проявляють фізичне або психологічне  насильство  по відношенню до дітей. У той же час, керівники дошкільних навчальних закладів, педагоги повинні інформувати органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї  про випадки жорстокого поводження з дітьми, насильства над ними або погрози щодо їх вчинення. Міністерство і громадськість свідомі того, що лише спільними зусиллями можна зупинити насилля над дітьми. Це справа нашої професійної гідності».

 Матеріал взято з офіційного сайту МОНмолодьспорту України

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 701 | Додав: annaLeon | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 397
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0